«Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολ

«Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολ
«Ποτέ δεν επιθύμησα να γίνω αρεστός στους πολλούς. Αφ' ενός, δεν κάθισα να μάθω τι αρέσει στους πολλούς·κι αφ' ετέρου, τα όσα ήξερα εγώ βρίσκονταν μακριά από τη δική τους αντίληψη». Επίκουρος: (341 π.Χ. - 270 π.Χ.)

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Η ΕΙΚΟΝΑ



Αν συγκρίνουμε τις παλαιότερες εποχές....σε σύγκριση με τις σημερινές....κάνουμε διάφορες διαπιστώσεις ως προς τις εντυπώσεις που δεχόμαστε εις την νοητική μας οθόνη....σε σχέση πάντοτε με τις προσλαμβάνουσες ΕΙΚΟΝΕΣ......οι οποίες διαχέονται μέσα στην Ψυχή μας.....από τις εξωτερικές μας αισθήσεις.

Σήμερον μέσω της γρήγορης κινηματογραφικής κίνησης των ΕΙΚΟΝΩΝ που προσλαμβάνουμε....είτε από τις ταινίες, τις διαφημίσεις, τα κινηματογραφικά έργα, την τηλεόραση και κάθε λογής βίντεο και βιντεοπαιχνίδια....διαπιστώνουμε μια γρηγοράδα και μια εναλλαγή ΕΙΚΟΝΩΝ που εμμέσως πλην σαφώς μας οδηγούν ως ένα παραπλανητικό μέσο....διότι η αποτύπωση σημειοδοτεί μιαν αλλαγή του Συνειδησιακού κλίματος και μια διάσπαση της Ψυχικής μας ηρεμίας και ενότητας.

Στις παλαιότερες εποχές οι πρόγονοί μας είχαν το πλεονέκτημα της οπτικής αναπαράστασης των γεγονότων.....οι οποίες αναπαρίσταντο στα αγγεία και στις τοιχογραφίες, όπου τα άτομα είχαν την δυνατότητα επεξεργασίας της κάθε ΕΙΚΟΝΑΣ.....διότι η σιωπηλή ΕΙΚΟΝΑ που εξέφραζε το αγγείο ή το άγαλμα.....ομιλούσε για ένα συμβάν που απαιτούσε μια χρονική διάθεση εξέτασης του κάθε θνητού, ώστε να μελετήσει, να συγκρίνει με άλλες παραστάσεις.....ώστε μέσω της συγκινήσεως που προσέφερε το κάλλος από τους συλλογισμούς που γεννούσαν οι στατικές ΕΙΚΟΝΕΣ, να μπορούν να έχουν μια τελική κρίση (θετική ή αρνητική)....ώστε σε συνδυασμό με το Συναίσθημα-Λογική να παίζει ουσιαστικό ρόλο ως προς την επαφή της ΕΙΚΟΝΑΣ και ανάλογα με την Παιδεία του καθενός να διαμορφώνεται ανάλογα και η κρίση του κάθε Νοήμονος Όντος.

Ο κάθε καλλιτέχνης μέσα στα έργα του έβαζε Συναίσθημα, Συλλογισμούς....ώστε οι θεατές έπρεπε να τα αποκωδικοποιήσουν.....διότι όλα τα αγγεία ή τα αγάλματα και γενικά οι ζωγραφικές αναπαραστάσεις.....ήταν σιωπηλοί μάρτυρες και φρουροί της Ελληνικής μας Παράδοσης.

Σήμερον η νέα ΕΙΚΟΝΙΚΗ πραγματικότητα μέσω των γρήγορων ΕΙΚΟΝΩΝ δεν μας αφήνει το χρόνο να σκεφτούμε, να διαλογιστούμε, να συγκρίνουμε....μας γίνεται μία «ταφόπλακα» και όταν μάλιστα η γρήγορη ΕΙΚΟΝΑ έχει να κάνει με προπαγάνδα.....ώστε να περνάει και τα ανάλογα συνειδητά ή ασυνείδητα μηνύματα παραπληροφόρησης της Ψυχικής μας Υγείας....τότε είναι ένα ζητούμενο...προς εξέταση και περαιτέρω για το που το πάνε.....!!!

Τη νέα ΕΙΚΟΝΙΚΗ πραγματικότητα την κάναμε «θρησκεία» και πείτε μου σας παρακαλώ....πόσο δύσκολο είναι να βγάλουμε σήμερα τις τηλεοράσεις έξω από τα σπίτια μας....και πόσο εξαρτημένοι είμαστε πλέον από αυτές τις γρήγορες ΕΙΚΟΝΕΣ οι οποίες πλημμυρίζουν κάθε μέρα το ίδιο μας το σπίτι.....την ίδια μας την Ψυχή....!!!

Η τεράστια αυτή δύναμη της ομιλούσης ΕΙΚΟΝΑΣ έχει επηρεάσει και επηρεάζει τη Συνείδησή μας....ώστε χωρίς την «κλασσική» μας Παιδεία....γινόμαστε μοιραία υποχείρια της κάθε Εξουσίας...ώστε να καταλήγουμε σ’ έναν εκμαυλισμό Σκέψεως χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα απόρριψης των θέσεων που μας παρουσιάζουν....και το γράφω αυτό.....διότι έχω ακούσει αρκετούς ανθρώπους να λένε... «το είπε η τηλεόραση....» λες και ότι παρουσιάζουν μπορεί να είναι και αληθές....μιας και δεν έχουμε το χρόνο αλλά και τη δυνατότητα εξέτασης ή επανεξέτασης του θέματος.

Στο συγκεκριμένο παρόν κείμενο...έχετε τη δυνατότητα να το διαβάσετε, να το εγκρίνετε ή να το απορρίψετε, να ξαναδιαβάσετε αργότερα, να το κριτικάρετε, να το συμπληρώσετε....να το διαγράψετε.....να το κάνετε ότι θέλετε....αλλά όμως αν το κείμενο σας το έκανα βίντεο.....προσπαθώντας να σας πω όλα αυτά....σίγουρα θα είχα ίσως περισσότερο επηρεασμό μέσα σας....αν έβρισκα κιόλας τον κατάλληλο τρόπο ώστε να λανσάρω το περιεχόμενο των γραφομένων με ένα έξυπνο τρόπο....ίσως οι εντυπώσεις που θα είχατε λάβει....να ήταν τελείως διαφορετικές...αλλά ο στόχος μου δεν είναι να σας εντυπωσιάσω, ούτε να σας προπαγανδίσω...αλλά θέλω και επιθυμώ να σας δώσω την δυνατότητα αφύπνισης.....ώστε να δείτε μέσα από τα δικά σας μάτια...έναν άλλο τρόπο αντίληψης των γεγονότων που έχουν λάβει χώρα σε τούτο τον Πλανήτη....ώστε να επιλέξετε ΕΣΕΙΣ οι ΙΔΙΟΙ...το πως θα πορευτείτε στην ζωή σας.

Έχετε ΑΔΕΛΦΙΑ.....την δυνατότητα το κάθε κείμενο να το μελετήσετε και να το ξαναδιαβάσετε και μετά από έλευση ενός χρόνο ή παραπάνω....και ίσως νέων συμβάντων, γεγονότων, νέων πληροφοριών...να μπορείτε να το προσεγγίσετε με άλλον τρόπο.....όπου ΕΣΕΙΣ οι ΙΔΙΟΙ θα είσαστε οι ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ...των ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ που θα πάρετε για το άτομό σας.

Η δυνατότητα να σας κάνω να προβληματιστείτε...σας δίνει την ευκαιρία για περαιτέρω ΕΡΕΥΝΑ και ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ.....ώστε να ανακαλύψετε νέες ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, νέες ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ....που θα προέρχονται πλέον από ΕΣΑΣ ...και ΕΣΕΙΣ θα βρείτε και τις ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ .....στα όποια ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ έχετε βάλει. Είναι δική σας η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ και οφείλουμε να δείχνουμε σεβασμό στις γνώμες των «άλλων» ...και στον κάθε «απέναντί» μας...ώστε να έχει την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της δικής του ΕΠΙΛΟΓΗΣ....της δικής του ΠΡΟΤΑΣΗΣ....της δικής του ΑΠΟΦΑΣΗΣ.

Φυσικά η ΠΡΟΘΕΣΗ για τον καθένα μας...παίζει πολύ σημαντικό ρόλο...διότι αν δεν υπάρχει κάτι «ΑΓΝΟ».....τότε αν το ανακαλύψουμε το «βρώμικο» στη συνέχεια...οφείλουμε να πάρουμε και τα κατάλληλα εκείνα μέτρα....ώστε να επαναπροσδιορίσουμε τις νέες καταστάσεις....αλλιώς αν δεν έχουμε αυτή τη θέληση αλλαγής...σημαίνει ότι μας αρέσει το «παραμύθιασμα»...με όλα τα επακόλουθα αποτελέσματα....και ο καθείς ζει στον μικρόκοσμό του.....στην ασφάλεια του.....!

Όλα είναι θέμα ΔΡΑΣΗΣ και ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ και οι στατικές ΕΙΚΟΝΕΣ μας δίδουν την δυνατότητα μέσω των οφθαλμών μας......σταδιακά να τις παρατηρούμε, να τις επεξεργαζόμαστε ανάλογα κάθε φορά...ώστε να οξύνουμε λίγο την Διάνοιά μας μέσα από τις προσωπικές μας παρατηρήσεις.

Η ακίνητη ΕΙΚΟΝΑ μας δίδει την δυνατότητα.....ώστε να εξασκηθούμε δια της οράσεως....ώστε ο Νους μας να μεταφέρει τις ΕΙΚΟΝΕΣ από το φυσικό πεδίο.....στο οπτικό και κατ’ επέκταση στο Νοητικό Πεδίο...χωρίς τη στήριξη του προφορικού λόγου. Δηλαδή ακολουθούμε μία αντίστροφη κίνηση εκείνης της τηλεόρασης(γρήγορης κίνησης + γρήγορου λόγου) σε ότι αφορά τη Νόηση, όπου βλέπουμε κίνηση και ομιλία ταυτόχρονα....όπως συμβαίνει και στον βίο μας, όπου ο λόγος διευκρινίζει το αφανές μέρος του δράματος/δράσης με λεπτομέρειες, οι οποίες δεν διακρίνονται δια της οράσεως στις ΕΙΚΟΝΕΣ. Αντίθετα η ακινησία της Ζωγραφικής και των γλυπτών έργων των Προγόνων μας ....είχε την δυνατότητα να μεταβληθεί η διαδικασία της Νοητικής παράστασης...ώστε να διεγείρεται ο κάθε παρατηρητής ανάλογα...ώστε να μεταλλάξει την κάθε ΕΙΚΟΝΑ σε συμβολική σκέψη και στη συνέχεια να την μετουσιώσει σε σύμβολο(αρχέτυπο) διαχρονικής ισχύος κάλλους και σοφίας.

Η ίδια η στατική ΕΙΚΟΝΑ γίνεται μέσον αναγωγής που επιτρέπει τη Διάνοια να ανέλθει σε υψηλότερα Πεδία...ώστε να μην εξαρτάται από την ορμή του ατόμου.

Η προσπάθεια αποτύπωσης της κάθε ΕΙΚΟΝΑΣ καταβάλλει εκ μέρους των θνητών μία ειδική προσπάθεια κατανόησης...ώστε ορμώμενοι...από το υλικό πεδίο....διέρχονται στο αόρατο πεδίο των Ιδεών...ώστε η Ψυχή να εξοικειώνεται με αριθμούς-σύμβολα στο αφηρημένο Νοητικό πεδίο θέασης, όπου η ακίνητη ΕΙΚΟΝΑ να παραμένει σιωπηλή...ώσπου ο Νους να εστιασθεί στην Σκέψη, στην Ερώτηση, στον ίδιο....τον Εαυτό.

Ομιλώντας περί των θείων.....χρησιμοποιώντας ενδείξεις, σύμβολα, εικόνες και την ίδια μας την Μυθολογία.....σας αναγγείλω απροκάλυπτα τις Σκέψεις μου, πότε με επιστημονική βάση και άλλοτε με (θεία) έμπνευση....ώστε οι συλλογισμοί μου να διεγείρουν τα κύτταρά σας.....και όλο σας το ΕΙΝΑΙ...ώστε να επιχειρήσετε να ανακαλύψετε μέσω της «ειδοποιούς» διαφοράς...εκείνη τη Γνώση...που θα σας οδηγήσει στην Αρετή. Το αφανές θα το δείτε  δια της πνευματικής οράσεως...όπου θα καταστεί αντικείμενο ΕΡΕΥΝΑΣ...μέσω της δική σας Σκέψης.

Η Ψυχή ΑΔΕΛΦΙΑ.....έχει την δύναμη της Νοητικής όρασης δια της ΕΙΚΟΝΑΣ.....να κινείται μετ’ αυτής και συν+κινούμενη να μετατρέπει την ΕΙΚΟΝΑ σε ΣΥΜΒΟΛΟ κατόπιν αφομοίωσης...ώστε να ανακαλύψει το θείο αρχέτυπο της.....σε μια νοητική σύνθεση διάστασης.

Το θείο Αρχέτυπο καθίσταται έπαθλο Νοητικού Αγώνα.....και απονέμεται στον κάθε παρατηρητή-θνητό από το Θείο Κόσμο του Διός.....το θείο ΔΙΑ-ΚΟΣΜΟ.

Έτσι ΕΣΥ ο ΙΔΙΟΣ ως ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ με τις προσωπικές σου ΑΠΟΨΕΙΣ, ΣΚΕΨΕΙΣ, ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ....και όχι προφορικά ενώπιον των άλλων....αλλά πολύ σιωπηλά και ενώπιον του ίδιου σου του Εαυτού....δίνεις την δυνατότητα εισχώρησης στην εσωτερική Ουσία των Όντων....η οποία κινείται μετά Γνώσεως....εντός της Αιωνιότητας.

Το ίδιο το ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ της ΦΥΣΗΣ....σας επιτρέπει να συμμετέχετε στη Σοφία του Κόσμου. Οπότε η ΕΙΚΟΝΑ.....ως ένα μυητικό εργαλείο...εις τα Μυστήρια των Προγόνων μας....ήταν και είναι εξαιρετικής σημασίας και ισχύος, διότι ΑΔΕΛΦΙΑ....μετέχουμε της ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ-ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ των ΟΝΤΩΝ, των σκηνών, των ιερών σκευών-πραγμάτων....ώστε η γραφική ζωή/εικόνα....να γίνει.....ΖΩ+ΓΡΑΦΙΚΗ (γραφική ζωή).....μέσω της αναπαράστασης των «αντικειμένων»....της θείας Ύπαρξης.

Τα αγάλματα...δήλωναν την «αγαλλίασιν» της Ψυχής, όπου πλαισίωναν εντός και εκτός του οίκου τους, προσφέροντας τη γενική αντίληψη του Κόσμου, το ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΚΑΛΛΟΣ, προτρέποντας την Διάνοια σε αναζητήσεις βαθύτερων αιτιών δημιουργίας, σ’ ένα εσωτερικό διάλογο προτύπου/Ιδέας...μέσω της ορατής ΕΙΚΟΝΑΣ. Η όλη αυτή επικοινωνία έφερε την άγαν+ίασιν.....ώστε «το της Ψυχής όμμα»....ερχόταν σε συνεχή θέαση...στους Ναούς, στα Αγάλματα, στις Εικονικές Αναπαραστάσεις...μεταφέροντας ΑΔΕΛΦΙΑ....μία ισορροπία του παρατηρητή.


Κλείνοντας διαπιστώνουμε ότι μέσω της θεώμενης ΕΙΚΟΝΑΣ....η οποία ήταν καταλυτική...ο κάθε παρατηρητής-θνητός ερχόταν σε μια ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ της ΨΥΧΗΣ του.....ώστε να βρίσκεται σε ΔΙΑΡΚΗ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ.....δια των ΕΙΚΟΝΩΝ.....ώστε να βλέπει την αθέατη πλευρά.....της Μυστηριακής Παράδοσης των Προγόνων μας Ελλήνων.


ΚΑΛΗ    Α Ν Α Τ Α Σ Η    ΨΥΧΗΣ



ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΙΦΙΓΕΝΗΣ (Ε.Ι.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου